Máčadlo

Autor: Marián Kerek | 26.12.2013 o 13:26 | (upravené 8.7.2014 o 10:22) Karma článku: 8,09 | Prečítané:  1028x

Túto hubovú omáčku pripravujú v niekoľkých regiónoch východného Slovenska. Avšak všade ju poznajú pod iným názvom. Niekde ju volajú máčanka, niekde máčadlo. Rozličná je aj jej príprava. Tento recept pochádza od mojich prastarých rodičov z Horného Šariša, z obce Livov.

Máčadlo sa u nás dedí z generácie na generáciu. Zvyčajne ho pripravujeme pri slávnostných príležitostiach, ako sú napríklad Vianoce. Avšak, keď máte dostatok húb, čo sa po tomto roku povedať nedá, môžete si ho pripraviť aj vo všedný deň.

Potrebujeme:

- sušené huby

- vývar z húb

- voda z kyslej kapusty (kapusniarka)

- bravčová masť

- polohrubá múka

Huby uvaríme a pokrájame na malé kúsky.

001.jpg

Vodu, v ktorej sa varili, respektíve ich vývar, si zatiaľ odložíme. Z bravčovej masti a múky pripravíme zásmažku, ktorú necháme vychladnúť.

004.jpg

Následne dáme do jedného malého hrnca zásmažku, vývar z húb a kapustovú vodu. Miešame a po chvíľke pridáme aj uvarené huby. Túto zmes varíme do zhustnutia. A máčadlo je hotové.

005.jpg

No to ešte nie je koniec. Keď je omáčka už priamo na tanieri, polievame ju troškou smaženej cibuľky.

Potrebujeme:

- bravčová masť

- cibuľa

- sladká červená paprika

Cibuľu nakrájame na drobné kocky a usmažíme na masti do hneda. Nakoniec pridáme papriku, pre peknú červenú farbu.

011.jpg

Máčadlo podávame s chlebom. Názov je odvodený práve od toho, že by sme si mali chlieb namáčať do omáčky. Avšak môžeme ho jesť aj lyžičkou.

018.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Maďari si nemajú z čoho vyberať, preto prežíva Bugár

Maďarskí voliči sú čoraz apatickejší a hľadajú alternatívu.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?